onsdag 7 juli 2010

Ink

I veckan tänkte jag äntligen försöka komma iväg och se Björn Abelins utställning INKcorporated på Kulturhuset. Den pågår hela sommaren, och är gratis! Yey!

Fotografen Björn Abelin har under flera år porträtterat människor med tatueringar. Deras berättelser om sig själva, vad de etsat in på kroppen och varför, skiljer sig åt.
Det viktigaste behöver inte alltid vara att få exponera tatueringen för omvärlden. Ofta räcker det med vetskapen om att den finns där och kan avtäckas och visas upp vid tillfällen man valt själv. Utställningen är ett sådant tillfälle.

Vilken fråga är svårast att svara på:
”Varför är du tatuerad?”
”Varför är du inte tatuerad?”

Att måla, ärra eller smycka sin kropp med bläck är en del av mänsklighetens historia. Kanske för att göra sig vacker eller få högre status i sin grupp eller för att visa sin förmåga att tåla smärta. Antropologer och sociologer kan ange många olika funktioner och förklaringar. Fortfarande väcker den tatuerade kroppen starka reaktioner.

Björn Abelin är född 1963 i Karlshamn men bor och verkar i Stockholm. Han gick ut Nordens Fotoskola 1990 och arbetar idag som frilansfotograf och lärare på Fotoskolan STHLM i Stockholm. Abelin har givit ut ett antal böcker, bland annat ”I afton Dans” 1992, ”Lusthus & långa höstar” 1998 och ”Escapes” 2006. Porträtten i utställningen tillsammans med texter av Elisabeth Åsbrink, utkommer i bokform hösten 2010. Björn Abelin har ställt ut både separat och i grupp vid ett flertal tillfällen.

Alla bilder © Björn Abelin

1 kommentar:

Anonym sa...

成功多屬於那些很快做出決定,卻又不輕易變更的人。而失敗也經常屬於那些很難做出決定,卻又經常變更的人.................................................................