fredag 20 augusti 2010

Mina bästa New York-tips:

New York är så stort och även om vi hade lång tid på sig känns det som att man knappt sett en tiondel. Vilket man inte har heller. Men här kommer min lilla guide med personliga tips och favoriter.

Om du gillar det alternativa så finns mycket kul att se runt St. Marks Place och Tompkins Square Park på Lower East Side. Fortfarande hyfsat ruffigt jämfört med t ex Chelsea och andra områden som gått beyond hippt. En hel del musikaffärer och second hand. Kolla t ex in Screaming Mimi's på 382 Lafayette Street har fantastiska vintage-kläder (men tyvärr dyrt). På St. Marks ligger Search & Destroy som har både nytt och vintage, mycket roliga saker finns att hitta. Skippa däremot det mer kända Trash & Vaudeville. Nyproducerade retro-kläder hittar ni på ENZ som finns på 125 2nd Ave.

The Village Scandal

Gatan nedanför St. Marks (19 East 7th Street) hittar du The Village Scandal som har de mest fantastiska huvudbonader och urtrevlig personal. Väl värt ett besök!
När du ändå är där så missa inte McSorley's (15 East 7th Street) som är den äldsta irländska puben i New York. Inredningen är helt bevarad och de har en barkatt som springer runt och är söt. Här väljer man inte ölsort utan det är ljust eller mörkt som gäller. Ölen serveras i högt tempo och det är svårt att ta sig härifrån i nyktert behåll så räkna inte med några seriösa aktiviteter efteråt. Underbar stämning och lukt! Avsluta med världens bästa fyllemat på Crif Dogs (113 St. Marks Place).

McSorley's

Otto's Shrunken Head är en tiki-bar som ligger en bit uppåt (14th & Avenue A). Fin bar med livemsuik nästan jämt, men tyvärr inte så mycket rockabilly eller annan gammal musik. Mer 70-talsrock tyvärr. Men köp en tiki-drink och lägg på $5 så får du ta med dig den fina muggen hem! Kan bli en fin samling+fylla i ett.

Mer tips på vintagebutiker i de här krokarna är No Relation Vintage på 204 1st Avenue, Vintage Thrift Shop på 286 East 23rd Street och Metropolis Apparel på 43 3rd Avenue.

Tänker du ta en shoppingdag så planera gärna i förväg, annars kan det bli väldigt långa promenader, i värsta fall fram och tillbaks.

Vi bodde i Greenpoint i Brooklyn som är ett helt underbart område. Många delar av Brooklyn har blivit inne på senare år och invaderats av hipsters. Ogillas av många natives men jag tycker att det ger en härlig mix av nya och gamla New York. Greenpoint är t ex ett gammalt polskt område så man kan hitta underbar mat mixat med riktigt bra barer och shopping. Även om du bor på Manhattan är Brooklyn väl värt ett besök, tar inte alls lång tid med rätt tunnelbana. Bästa områdena enligt mig är Williamsburg och Park Slope. Passa på att kika in Prospect Park som är urfin.

Charleston

Charleston (174 Bedford Avenue) är en superskön punk/rockbar med spelningar varje dag. Surf Bar (139 North 6th Street) ger dig Californien-känsla mitt i Brooklyn. Berry Parks (4 Berry Street) takterrass är bäst för varma nätter. Enid's (560 Manhattan Avenue) för ultimat mysfaktor.

Missa inte att kolla in fantastiska Brooklyn Bowl (61 Wythe Avenue) som till och från har ganska stora band som spelar, och du kan bowla samtidigt som du kollar på bandet!

Peter Pan's

Urgamla Tom's (782 Washington Ave) vid Prospect Park ger bästa New York-känslan, och uppenbarligen skrevs Susanne Vegas Tom's Diner om just det här stället och inte alls Tom's Restaurant på Manhattan (känt för Seinfeld-exteriören). Peter Pan's Donut & Pastry Shop (727 Manhattan Avenue) har de bästa donuts jag ätit i hela mitt liv, och 99 cent styck är ett fynd! Second Hand hittar du t ex på stora Beacon's Closet (88 North 11th Street) som har mycket fina klänningar, dock inte superbilligt men det är nästan ingen vintage-butik förutom typ Salvation Army.

Beacon's Closet

Det finns så klart många andra områden väl värda ett besök men vi hann ärligt talat inte med så mycket mer. Bästa tipset är dock att undvika de områden och platser som är populära bland turister och hitta ett alternativ. T ex - istället för att åka ut till Liberty Island för massa dyra pengar så tog vi Staten Island Ferry som går förbi precis utanför och man får en alldeles förträflig utsikt av Frihetsgudinnan, och som dessutom är gratis! Men vänd gärna direkt, Staten Island har inte mycket att erbjuda.

Ät:
- Färska bär hos handlarna på stan kostar typ inget. Supergott!
- New York är känt för sin pizza av en anledning. En slice mättar och kostar typ inget. Aldrig mer svensk pizza!
- Lemonad finns nästan överallt och är underbart gott!
- Dumplings är en av mina favoriter, ta er till Chinatown eller Little Korea för de bästa.
- Undvik överlag de stora kedjorna, New York har så otroligt mycket god mat att erbjuda så varför slösa pengar på McDonald's?
- Drick lokal öl, Brooklyn Brewery t ex gör riktigt bra öl! Billigaste alternativet är nästan alltid Miller Light eller PBR.
- Om du hyr lägenhet: unna dig den ovanliga lyxen som home delivery ger, speciellt om du är bakis. Man kan få typ vilken mat som helst hemkörd och är oftast gratis.

Se:
- Det finns ju ändå vissa måsten. Times Square ska i mesta mån undvikas men är ändå rätt ballt att se kvällstid med alla lampor.
- Central Park så klart. Promenaden runt Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir var väl värd skoskaven. Övre halvan är lugnare än den nedre där alla turister verkar hänga.
- Coney Island var ett av mina måsten. Väldigt mycket turister en varm dag men stället har mycket historia och är väldigt vackert. Det sägs att varmkorven härstammar härifrån, så det äter man så klart. Boardwalken är väldigt fin kvällstid när det börjar lugna sig med folk. Ett av få ställen där man kan bada.
- Fire Island besökte vi en dag. Tog hela dagen då man tar sig dit via tåg och färja, men väl värt besväret! Urfin ö som är 400 meter bred och fyra mil lång. Underbar sandstrand!
- Många museer har antingen gratis inträde hela veckan eller vissa veckodagar, så håll koll efter fynd.
- Promenera över antingen Brooklyn Bridge eller Williamsburg Bridge. Klassiskt, gratis och underbar utsikt!

Handla:
- Vissa saker är ju billigare här än hemma. T ex Dickies och Red Kap som i USA går att jämföra med typ blåkläder. Jag fick t ex ett par hängselbyxor från Dickies för $20.
- Converse är billiga i USA men aningen dyrare i New York. Hur som så är de ändå över halva priset billigare än i Sverige.

Fire Island

Det finns aldeles för mycket att göra i den här fantastiska staden och jag kan omöjligt skriva om allt, men detta var i alla fall några av mina guldkorn!

3 kommentarer:

Betty Lou sa...

Åh! Tusen tack! Har skrivit ut din guide nu och ska studera den lite bättre på flyget över :D

Zizzi sa...

Jag vill åka dit....

Kim sa...

Det inlägget satt som en fläskläpp! Perfekt inför min vårtripp till NY. Tusen tack!