torsdag 23 april 2009

En svensk indian

Indian är ett amerikanskt motorcykelmärke ursprungligen tillverkat av Indian Motocycle Company, grundat år 1901 av George Hendee och den svenskfödde Oscar Hedström i Springfield, Massachusetts, USA.År 1940 sålde Indian nästan lika många motorcyklar som ärkerivalen Harley-Davidson. Företagets mest populära modeller var Scout, tillverkade 1920–41, och Chief, som hade sin storhetstid 1922–53. När tillverkningen upphörde 1953 var Indian världens äldsta ännu existerande motorcykelmärke, en titel som då tillföll Triumph.
En känd Indianförare är Burt Munro satte många hastighetsrekord på Bonneville med en kraftigt modifierad Scout tillverkad 1920. Hans rekord i klassen för motorcyklar med kåpor och en maximal slagvolym på 1000cc sattes 1967, och står sig än i dag. Hans väg mot världsekorden skildras i filmen Citronträd och motorolja (originaltitel: The World's Fastest Indian) 2005 där han gestaltas av Anthony Hopkins. Ett måste om man inte sett den. En helt fantastisk historia.

2 kommentarer:

vifsla sa...

Den filmen var ju hur underbar som helst! Jag blev då både upprörd, rädd och skitglad.

Moster Mjölgumpa sa...

Jag köpte den filmen till min pappa för något år sedan. Åtskilliga gånger har han tittat på den och han är absolut ingen filmälskare i vanliga fall. Det var nog mycket intresset för gamla motorcyklar som visade sig. Jag har också sett den och den är verkligen bra.