onsdag 3 juni 2009

Sommar sommar sommar

Känner mig lite besviken över listan med Sommarpratare i år. Många som troligtvis är väldigt intressanta, men inte många måsten. Ska ändå försöka hinna med bland annat de här. Mycket gubbar märker jag haha.

Juni:

20 › Ingvar Kamprad
Titel: IKEAS grundare
Ålder: 83 år
Född i Pjätteryd och bosatt i Schweiz
Debuterar som Sommarvärd

Sveriges mest kända smålänning. Växte upp i Ljungby kommun på den småländska gården Elmtaryd, som var den största i trakten. Som affärsman började han tidigt att sälja pennor och fröpåsar. Sen blev det pinnstolar och soffor. Nu möblerar han inte bara det svenska folkhemmet, utan hem i 24 länder. Bor numera med sin hustru i Schweiz.

– Mitt Sommarprogram är ett enkelt ”bonnasnack”. Jag har aldrig lärt mig klättra i kunskapens träd. Däremot har ett rätt långt liv gett mig en rimligt god erfarenhet av många saker – åtminstone några kunde kanske intresse även dig?

29 › Hans Alfredsson
Titel: författare, regissör
Ålder: 78 år
Född i Malmö, bosatt i Stockholm
Tidigare Sommarvärd 1962, 1964, 1971, 1973, 1975, 1976, 1978, 1980, 1989, 1994, 1999

Sommar-veteran och en av landets absolut mest folkkära komiker, underhållare, skådespelare och författare. Grundade tillsammans med Tage Danielsson AB Svenska Ord. Med revyer som Gula Hund och Svea Hund blev duon HasseåTage ett begrepp inom svensk underhållning. Prisad med Guldbaggar för bästa manus/regi för Ägget är löst, Den enfaldige mördaren och Falsk som vatten. Chef för Skansen 1992–1995. Medverkar i filmatiseringen av Stieg Larssons Flickan som lekte med elden, som har premiär i höst.

– Mitt Sommar kommer att handla om resor under mitt liv. Musiken blir ett collage av gamla godingar som tidigare använts i mina Sommarprogram.

Juli:

6 › Jonas Gahr Støre
Titel: utrikesminister i Norge
Ålder: 48 år
Född och bosatt i Oslo
Debuterar som Sommarvärd

Utrikesminister sedan 2005 i Jens Stoltenbergs andra regering och medlem i norska Arbeiderpartiet. Under ett statsbesök i Afghanistan 2008 blev hotellet där han bodde utsatt för ett attentat som vissa misstänker var riktat mot honom. Tidigare stabschef i WHO och generalsekreterare i norska Röda Korset. Norges populäraste politiker enligt flera olika undersökningar. Ägnar sig på fritiden åt yoga och åker naturligtvis skidor – helst på tur.

– I mitt Sommarprogram ska jag tala om relationerna mellan Norge och Sverige – på gott och ont. Dessutom om de likheter och skillnader som finns mellan våra båda folk.

8 › Roger Wallis
Titel: professor KTH, kompositör
Ålder: 67 år
Född i Rugby i Storbritannien, bosatt i Stockholm
Debuterar som Sommarvärd

Har som professor emeritus i multimedia varit aktiv i fildelningsdebatten. Doktorerade 1991 med inriktning på effekterna av ny teknologi inom musikindustrin. Var med och byggde upp skivbolaget MNW och har komponerat bland annat låten Judy min vän som vann svenska melodifestivalen 1969. Tidigare även BBC:s korrespondent i Sverige, ledamot i STIM och ordförande i SKAP – Svenska kompositörer av populärmusik.

– Musik från hela världen kommer att varvas med historier (sanna eller nästan sanna) från mina snart 50 år som engelsman i Sverige. Troligtvis blir det en hel del avslöjanden kring dagens polariserade debatt om fildelning, om upphovsrätt och om vad som är ”lagligt” eller ”olagligt” i internetåldern.

16 › Ann Heberlein
Titel: teologie doktor i etik
Ålder: 39 år
Född och bosatt i Lund
Debuterar som Sommarvärd

Framgångsrik etikforskare som också doktorerat i teologi. Kulturskribent och flitig debattör i tv och radio de senaste åren. Har skrivit en av årets mest omtalade böcker: Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. På ett mycket rakt och stundtals smärtsamt sätt beskriver hon sin sjukdom manodepressivitet eller bipolär typ 2 som den numera kallas. Har också skrivit ett flertal böcker på teman som hämnd, förlåtelse, ondska och kränkningar.

– Jag vill hylla vardagen och ifrågasätta ifrågasättandet av begreppet ”normal”. Och så ska jag prata om vad som händer när man visar sig svag i ett samhälle som värdesätter kontroll, styrka och framgång mer än något annat. Musiken blir som jag: blandad.

31 › Peter Englund
Titel: historiker, författare
Ålder: 52 år
Född i Boden, bosatt i Uppsala
Tidigare Sommarvärd 1990, 1994, 2001

Svenska Akademiens nytillträdde ständige sekreterare som sedan 2002 innehar stol nr 10. Har skrivit ett antal populärvetenskapliga och historiska böcker om den svenska stormaktstiden, däribland succén Poltava från 1988. Mottagit ett flertal litteraturpriser, bland andra Augustpriset och Selma Lagerlöfs Litteraturpris. Gav förra året ut sitt senaste historiska verk Stridens skönhet och sorg – Första världskriget i 212 korta kapitel. Konstnärlig professor vid Dramatiska Institutet 2001–2006.

– Jag skall bland annat prata om minnet, om språket, om varför tiden går fortare ju äldre man blir och vad som hände när jag mötte en trettio år yngre upplaga av mig själv. Musiken kommer att vara mycket latinsk.

Augusti:

3 › Sverre Sjölander
Titel: zoolog, etolog
Ålder: 69 år
Född i Göteborg, bosatt i Henån
Debuterar som Sommarvärd

En av landets mest berömda zoologer som är professor emeritus vid Linköpings universitet. Har arbetat främst med beteende hos fiskar och fåglar i fält och experimentellt. På senare år har han också specialiserat sig på människans beteendebiologi. Uppskattad som föreläsare och hörs och syns ofta i radio och tv som expert. Rutinerad fältzoolog och resenär som bland annat korsat Sahara, Sydamerika, Alaska och Australien.

– Jag ska prata om mitt liv bland och med olika djur, i olika delar av världen, men också om intressanta människor. Djurens språk är ett viktigt ämne för mig, liksom människans språk och djurens och vår egen verklighetsuppfattning. Som gammal körsångare spelar jag gärna vokal musik, visor och opera.

5 › Jerry Williams
Titel: artistÅlder: 67
Född i Solna, bosatt i Täby
Debuterar som Sommarvärd

Svensk ”Rock-kung” med rötterna i 60-talets rockvåg. Känd för låtar som Did I tell you och It started with a love affair. Har även medverkat i film och musikaler, varit programledare i tv och motiv på ett frimärke. Aktuell i sommar med turnén Rip it up – Jerry Williams with friends, och i höst med showen Dynamite I Göteborg.

– Det blir nog en del snack om motorcyklar, hockey och hundar. Men helt klart Rock´n´ roll! Med musik som inspirerat under nästan 50 år av lirande och turnerande i folkparker och konserthus.

6 › Johan Eliasch
Titel: Special Representative of the Prime Minister, affärsman
Ålder: 47 år
Född i Stockholm, bosatt i London
Debuterar som Sommarvärd

Storbritanniens premiärminister Gordon Browns sändebud i miljöfrågor. Född i Stockholm men sedan mitten av 80-talet bosatt i London. Uppmärksammades särskilt för ett par år sedan efter att ha köpt stora områden regnskog i syftet att skydda den. Är bland annat huvudägare och vd för sportartikelföretaget Head. Har skänkt stora delar av sin förmögenhet till välgörenhet.

– Jag kommer tala om mitt engagemang för världens regnskogar och om det klimathot vi står inför.

11 › Owe Thörnqvist
Titel: artist, kompositör
Ålder: 80 år
Född i Uppsala, bosatt i Spanien och Florida
Debuterar som Sommarvärd

Har kallats den svenska rockens fader. Revy- och showartist med kultstatus. Debuterade 1955 och därefter har det blivit många svenska klassiker som Dagny, Varmkorv boogie och Rumba i Engelska parken. Känd för sina ordlekar och livliga låtar, ofta med anknytning till hemstaden Uppsala. Flerfaldigt prisbelönt och mottog 2004 H M Konungens medalj av åttonde storleken. Aktuell med jubileumsbox och turnén Mr Boogieman – Tack & hej!

– Ett Melodikryss om mitt liv – mina visor och varför. Den jubileumsbox som just utkommit, ger en överblick täckande mitt genombrott som grammofonartist 1955 fram till innevarande år. Det kan bli en nostalgiresa runt musik och människor, platser och händelser som format mitt liv och inspirerat mitt låtskrivande.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Johan Eliasch skänker pengar till välgörenhet...

Välgörenhet är inget bra för samhället utan ger mindre till de mest behövande än ett välfärdssamhälle.

Ellen Key: - Ytlig välgörenhet är som att tända rökelse vid samhällets smutsiga kloakutlopp.

vifsla sa...

Tanka ner Mark Levengoods sommarprat från 200. Han är helt fantastisk.