måndag 23 februari 2009

I dream of Havana

Yank tank. Máquina. Cacharro. Bartavia. Dessa är alla ord kubaner använder för att beskriva klassiska amerikanare. Kuba är den enda plats i världen där historiska omständigheter tvingat en befolkning att bevara dessa skatter.



Ca 150,000 bilar från 30-, 40- och 50-talet existerade på Kuba år 1959 då revolutionen bröt ut. Under den perioden införde den amerikanska regeringen handelsförbud på Kuba vilket gjorde det väldigt svårt att föra varor in och ut ur landet. Detta resulterade i att folket tvingats vårda sina ägodelar för att få dem att hålla, och då speciellt bilarna vilket gör ett besök i Havanna till en väldigt speciell upplevelse om du är ett fan av bilar.



Idag finns ca 60 000 klassiska bilar kvar på Kuba. Av dem är ungefär hälften från 50-talet. Övriga 50% består till ungefär lika stor del av bilar från 30- och 40-talet och märkena som dominerar är Chevrolet, Ford, Cadillac, Buick, Plymouth, Chrysler, Dodge, Willy's, Oldsmobile och De Soto. Många av dem används som taxibilar och du kan få se de mest galna hemmabyggen och färgkombinationer.


2 kommentarer:

Sandy De Luxe sa...

Fantastiskt häftigt! Jag skulle också vilja dit, och dricka rom! Kanske prova på att röka en cigarr också!

Anonym sa...

Haha ja! I'm with you!