torsdag 12 juni 2008

Revolutionsromantik!

Stockholm Filmfestival kör ju varje sommar utomhusbio i stan. Årets tema är Revolutionsromantik och de har lyckats plocka ut några grymma filmer. Ser fram emot som fan!

"Filmerna startar när mörkret faller kl. 21.00 men redan kl. 19.00 börjar Drakenbergsparken i Tantolunden att fyllas. Stockholms filmfestival bjuder på olika evenemang och överraskningar innan filmerna och vi kör oavsett väder!"


Marie Antoinette
Onsdagen den 13 augusti
Av Sofia Coppola, med Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Asia Argento, Marianne Faithfull
Hon var den mäktigaste kvinnan i Frankrike. Hon levde i ofantlig lyx. Hon dog en våldsam död. Marie Antoinette är den definitiva filmen om den franska lyxdrottningen som gjorde konsumtionsrevolution och slutade sina dagar i Giljotinen. Se en självklar Kirsten Dunst i Sofia Coppolas färgsprakande blandning av bakelser, Oscarbelönade kreationer och popmusik.

Dagbok från en motorcykel
Torsdagen den 14 augusti
Av Walter Salles, med Gael García Bernal, Rodrigo de la Serna, Mia Maestro
Innan Che Guevara blev en politisk ikon drog han och kompisen Alberto Granado fram en gammal motorcykel för att utforska Sydamerika. Någonstans inom den 23-årige Ernesto anar man ett politiskt uppvaknande, på gott och ont. Dagbok från en motorcykel är Walter Salles vackra och spännande skildring, baserad på Guevaras och Granados dagböcker, med en strålande Gael García Bernal i huvudrollen.

Ung rebell
Fredagen den 15 augusti
Av Nicholas Ray, med James Dean, Sal Mineo, Natalie Wood
Med frustrerat kroppsspråk, sårad blick och viss sexuell ambivalens hänförde James Dean en hel värld i filmen som gjorde honom till en av de största filmikonerna. I Ung rebell gör han den ultimata tonårsrevolten samtidigt som den amerikanska ungdomsfilmen föds.

Tillsammans
Lördagen den 16 augusti
Av Lukas Moodysson, med Mikael Nyqvist, Ola Rapace, Cecilia Frode, Olle Sarri
Lukas Moodyssons hyllade film om ett kollektiv utanför Stockholm där varje liten detalj doftar svensk 1970-tal. Fulla av optimismen från 68-revolten ordnas matlag, linskok och öppna förhållanden i den stora villan. En dag flyttar Lena och hennes barn in efter att de rymt från den alkoholiserade rörmokaren Rolf.

Do the Right Thing
Söndagen den 17 augusti
Av Spike Lee, med Danny Aiello, Spike Lee, Samuel L Jackson, John Turturro, Rosie Perez
Fight the power! Spike Lees stilbildande kultfilm kallades årets mest omdiskuterade och viktigaste film när den kom 1989 och den är lika aktuell idag. Under årets hetaste dag i Brooklyns Bedford Stuyvesant-kvarter dras rasmotsättningarna till sin gräns och exploderar när invånarnas latenta konflikter dras upp till ytan. Stark, omskakande och ”in your face”. En modern klassiker.





1 kommentar:

Anonym sa...

Vad kul att du läser min blogg. Jag läser din nästan varje dag. :)