måndag 16 november 2009

SSF

Nu är det verkligen nedräkning till Stockholm Filmfestival.
Här är mina topp-12-måste-se:


1. Hipsters
Valerij Todorovskij hyllar femtiotalets jazzälskare i en färgsprakande uppgörelse med Sovjeterans grå konformism. Ungkommunisten Mels förförs av hipstrarnas livsglädje och slutar trakassera deras fester. Istället köper han själv en saxofon och färgglada kläder på svarta marknaden, börjar kalla sig ''Mel'' och dansar med i de expressiva musikalnumren.


2. Coco Chanel & Igor Stravinsky
Sju år efter att ha bevistat premiären av Stravinskijs då skandalösa balett ”Våroffer” bjuder Coco Chanel in den utbuade kompositören till sin villa utanför Paris. En stormande kärleksaffär inleds mellan ikonerna - bakom ryggen på Stravinskijs familj. Ett minst sagt extravagant persongalleri i en revolutionerande tid som formade det moderna Europa.

3. Den Fantastiska Räven
Wes Anderson är tillbaka med sin första stop motion-fabel, en tolkning av Roald Dahls bok om räven som med charm och list enar skogens djur i kampen mot traktens tre ondskefulla bönder. I rollerna hörs flera av Hollywoods starkast lysande stjärnor, som George Clooney, Meryl Streep och Jason Schwartzman. Resultatet är en film i omisskännlig Anderson-stil.

4. Fish Tank
Hypnotisk närvaro och lysande prestationer i "Red road"-regissören Arnolds hyllade diskbänksdrama om bångstyriga 15-åringen Mia, som slåss, dansar i rivningshus och försöker sno en häst. När mamma skaffar en ny snygg kille, spelad av Michael Fassbender från »Hunger«, blir allt bara än mer komplicerat.5. Miss Kicki
Pernilla August briljerar i rollen som Kicki, en medelålders kvinna som flyr till Taiwan för att hitta ett internetragg och lära känna sin egen tonårsson. I värmen fyller hon sitt inre tomrum med lådvin och börjar förfölja sitt romantiska prospekt. En emotionell resa som adresserar utanförskap på vykortets blanka baksida, från debuterande Liu.

6. Precious
Övergrepp och psykisk misshandel är en del av vardagen för analfabetiska och överviktiga Harlemtjejen Precious. Men när hon en dag blir sedd av en progressiv lärare på skolan påbörjas vägen mot upplysning. Daniels flerfaldigt prisbelönta drama är ett knytnävsslag och ljus av hopp som inte lämnar någon oberörd – ett av årets absoluta måsten.

7. Vincere
Stilistisk melodram om en mindre känd sida av Mussolini; det påstådda äktenskapet mellan kvinnokarlen Benito och Ida Dalser som resulterade i en son. Veteranen Bellocchio ger sig i kast med ett tragiskt personporträtt av Ida, uppsatt som en pampig opera, och återskapar känslan i det förtryckta Milano med arkivmaterial - Hollywood-guldera-stil.8. An Education

Redan Oscartippad engelsk debut från regissören bakom dogma-succén ”Italienska för nybörjare” med manus av Nick Hornby. När brådmogna 16-åringen Jenny förälskar sig i den betydligt äldre David måste hon plötsligt välja mellan en lysande akademisk karriär och 60-talets fartfyllda London i tokhyllade ”An Education”.

9. World's Greatest Dad
Robin Williams spelar ofta en rolige gubben som döljer en mörk sida. Här är han Lance Clayton, lärare och far till eleven Kyle, en tvångsmässig onanist som är hatad av hela privatskolan - lärare som elever. En tragedi förändrar inställningen till far och son Clayton i en Todd Solondz-doftande film, regisserad av killen som spelade officer Zed i ”Polisskolan”.10. Love aaj kal
Regissören Imtiaz Ali blåser nytt liv i Bollywoodgenren med två parallella berättelser - den ena förlagd till dagens London, den andra till 60-talets Delhi - om kärlek med förhinder. Med kontrasterande estetik och blick för kulturella förändringar utforskar ''Love aaj kal'' både tidlösa och tidstypiska aspekter av storstadsförhållanden.
11. Tetro
Coppola gör auteur-comeback med sin mest personliga film hittills. Ett svartvitt Oedipusdrama om två bröder som växt upp med ett dominant musikgeni till far och återförenas i Buenos Aires flera år senare. Med ett foto som bara Coppola behärskar skildras den flod av färgade minnen som det plötsliga mötet utlöser för storebrorsan och bohemsjälen Tetro.


12. The Girlfriend Expreience
Oscarbelönade Steven Soderberghs tjugonde film är ett sexigt och mänskligt drama om Chelsea, en lyxeskort på Manhattan som erbjuder kunderna mer än bara sex; ''The Girlfriend Experience''. Chelsea tjänar 2 000 dollar i timmen och har en pojkvän som accepterar hennes livsstil, men när man arbetar med mänsklig närkontakt vet man aldrig vem man stöter på.

3 kommentarer:

Betty Lou sa...

vill verkligen se An Education och the fantastic mr. fox. alltså, snälla säg att den inte översatts till svenska, titeln alltså? varför har dom börjat med det igen, blir bara löjligt.

Anonym sa...

Haha jo, den heter numera Den fantastiska räven. Mycket sämre titel, men jag förstår varför man valt det eftersom det är den svenska boktiteln..

Tifa sa...

Åh tack för tipsen!!