onsdag 11 juni 2008

Nu är det sommar på riktigt

Väldigt blandad kompott när sommarpratarna presenterades idag, men några måsten finns i alla fall:

Fredrik Lindström
2008-06-21
TITEL: programledare, författare
ÅLDER: 44 år
Född i Eskilstuna, bosatt i Stockholm
Tidigare Sommarvärd 1999, 2004
Hyllad runt om i Sverige för Stand up-showen Svenskar är också människor. Ordfinnare i P1:s På minuten. Folkkär programledare i Värsta Språket efter sitt Sommarprogram 1999 på samma tema. Busringare i SR P3:s Hassan. Har regisserat två långfilmer och verkat som manusförfattare till flera tv-serier. Tjänstledig från en doktorandtjänst i nordiska språk vid Uppsala Universitet.
– Jag ska prata om människan som känslovarelse och om varför vi tror att vi är förnuftiga, och hela tiden gör oss själva besvikna genom att inte kunna leva upp till detta. Och om det obegripliga i hur vi kan betrakta ”den mänskliga faktorn” som något negativt.

Lars Winnerbäck
2008-06-28
TITEL: artist, låtskrivare
ÅLDER: 32 år
Uppvuxen i Linköping, bosatt i Stockholm
Tidigare Sommarvärd 2000
En av Sveriges populäraste rockartister, aktuell med en landsomfattande sommarturné. Spelat och skrivit låtar sedan tioårsåldern. Har vunnit Grammis fem gånger och Aftonbladets Rockbjörnen fyra gånger. Haft eget skivbolag och producerat visartisten Lisa Ekdahl.
– Det blir ett ostrukturerat Sommarprogram om svårigheten att vara närvarande, till exempel i en limousine eller i en textilaffär.

Elisabeth Massi Fritz
2008-06-30
TITEL: Advokat
ÅLDER: 40 år
Uppvuxen i Motala, bosatt i Stockholm
Debuterar som Sommarvärd
En av Sveriges mest specialiserade brottsofferadvokater. Driver sedan 1986 Advokatbyrån Elisabeth Fritz AB. Har genom åren varit aktuell i många mål om hedersmord som på Pela Atroshi och Fadime Sahindal men också i flera uppmärksammade våldtäktsmål. Mottagare av en rad utmärkelser för sitt arbete och engagemang, bland annat Årets Yrkeskvinna.
– I mitt program ska jag tala om mitt engagemang och mitt arbete för brottsoffer. Om livets kontraster, arbete och fritid, karriären och moderskapet, det allvarliga och det lekfulla.

Eva Swartz
2008-07-22
TITEL: vd Natur & Kultur
ÅLDER: 52 år
Uppvuxen i Örebro, bosatt i Stockholm
Debuterar som Sommarvärd
Inflytelserik bokförlagschef i den svenska kultur- och mediavärlden. Tidigare höga positioner inom bland annat TV4. Sitter i styrelsen i Svenska Filminstitutet, Nobel Media och Konserthuset. Utsågs 2007 av kulturministern till ordförande i utredningen av Sveriges framtida kulturpolitik. Har enligt egen uppgift ett klädkonto i närheten av Filippinernas före detta presidentfru Imelda Marcos.
– Jag kommer att berätta om hur det är att vara svensk men känna sig italiensk, om mina resor mellan fin- och fulkultur, om den klokaste kvinna jag mött och om Lennart som gav mig både jobb och man.

Manuel Knight
2008-07-26
TITEL: Affärsman, psykolog och föreläsare
ÅLDER: 43 år
Född i USA, bosatt i Göteborg
Debuterar som Sommarvärd
Uppvuxen i slumområden i Atlanta, USA. Tidigare elitsoldat under tio år i amerikanska Special Forces. Deltagit i tre krig och varit krigsfånge i Irak. Föreläser bland annat om konfliktlösning i extrema högrisksituationer. Lever numera som trebarnsfar i lugna Göteborg.
– Ämnet blir kultur. Som jag ser det är det väldigt likt majs. Kalla gärna programmet ”The Corn Session”.

Svante Axelsson
2008-08-02
TITEL: generalsekreterare Svenska Naturskyddsföreningen
ÅLDER: 51
Född i Lysekil, bosatt i Uppsala
Debuterar som Sommarvärd
Chef för organisationen med 178 000 medlemmar i Sverige. Även utbildad agronom och miljöekonom och studerade tidigare även teologi. Kör etanolbil och talar om naturens och människans hälsa som oskiljbara.
– Klimatet är inte bara ett hot utan även en möjlighet. Jag kommer tala om det och om vikten av hinderröjning: att ta bort dumheter som gör det svårt att vara klimatsmart.

Per Hallberg
2008-08-07
TITEL: ljuddesigner
ÅLDER: 49 år
Född på Öland, bosatt i Malibu i USA
Debuterar som SommarvärdSvensk expert på ljud i Hollywood. Tidigare i år Oscarsbelönad för ljudläggningen av långfilmen The Bourne Ultimatum och dessförinnan för filmen Braveheart. Även prisbelönt för andra av de drygt 40-talet filmer han arbetat med för sin förmåga att få det att svischa, dåna, sploinka eller dagadofffffhha. Per bor med sin familj i villan i Malibu men spenderar oftast somrarna i Tryggestad på barndomens Öland.
– Det blir ett program om mitt arbete som ljudläggare i det mytomspunna Hollywood, om ljudets betydelse för filmen och om kontrasterna mellan det intensiva livet i Los Angeles och lugnet på Öland.

Boris Grigorjev
2008-08-08
TITEL: KGB-överste
ÅLDER: 66 år
Född i Poroj, bosatt i Moskva
Debuterar som Sommarvärd
Jobbade 32 år vid sovjetiska underrättelsetjänsten KGB och var stationerad som sovjetisk spion i Sverige 1977-1982. Skrivit boken Spioner emellan tillsammans med Tore Forsberg, före detta chef för Säpos kontraspionage. På egen hand författare till flera spionromaner som givits ut på svenska och även till ett flertal biografier över svenska kungar - ett av Boris absoluta favoritämnen.
– Jag ska prata om Sveriges och Rysslands historia, om mina svenska vänner och den hemliga ryska själen, om min litterära och spionmässiga verklighet, om U 137 och mina upplevelser i Karlskrona 1981.

Mikael Tornving
2008-08-15
TITEL: komiker
ÅLDER: 47 år
Född i Östersund, bosatt i Stockholm.
Debuterar som Sommarvärd
Känd medlem i det blå partiet från TV 4:s Parlamentet. Turnerar med Robert Wells Rhapsody in Rock. Har jobbat inom vården och försvaret, varit konsult och spelat musikal. Utsedd till ”lillprins” i Republiken Jamtland.
– Jag ska prata om hur min far lärde mig att ljuga och min mor lärde mig något om kvinnor och jämställdhet. Dessutom ska jag berätta om sådant som är viktigt för mig. Och om min nästan övernaturliga förmåga.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Interesting topics could give you more visitors to your site. So Keep up the good work.

Chribbe sa...

Manuel Knight föreläste hos oss på en kick-off förra året. Han var sjukt bra.